İLÇE TARIM’DAN CEVİZ ÜRETİCİLERİNE ZİYARET
SAMSUN’UN Alaçam İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından bakımları yürütülün ceviz bahçelerini ziyaret edilerek yapılması gereken işlemler İlçe Tarım Müdürlüğü personelleri tarafından kontrol edildi.
AKMEM Tarım Kursiyerleri ile birlikte Etyemez Mahallesinde bulunan Nurtekin Alçin’e ait ceviz bahçesi ziyaret edilerek gerekli çalışmalar anlatıldı.
İlkbahar geç ve sonbahar erken donları sürgünlerde zararlanmalara neden olabilir. Bu nedenle bahçe tesisinde dikkat edilmelidir. Yüksek yaz sıcakları özellikle 38°C’den sonra meyve kalitesinde sorunlar oluşturmaktadır.
İlkbahar geç yağışları ağaçlarda bakteriyel leke ve antraknoz zararını artırabilmektedir. Ceviz ağacının en önemli niteliklerinden birisi, değişik iklimlere kolayca uyum sağlamasıdır.
Ceviz ağacının soğuklama ihtiyacı 800-1800 saat olup deniz seviyesinden 1700 m yükseklikteki alanlara kadar yayılış gösterir. Aşırı yaz sıcaklarında yeşil kabukta, yapraklarda yanmalar ve meyvelerde büzülmeler olur.
Bir bölgede ceviz yetiştiriciliğini sınırlayan en önemli faktörlerin başında ilkbahar geç donları gelmektedir. Çeşitlerin iklim gereksinimleri iyi saptanmalı ve özellikle ilkbahar geç donları yönünden risk olmamalıdır. Çünkü ilkbahar geç donları tomurcukların kabarma zamanında daha fazla zarar yapar.
İlkbahar geç donlarının zararı yanında sonbahar erken donlarının zararları da ceviz yetiştiriciliğini sınırlayan faktörler arasında sayılabilir. Çok geç yapraklanan ceviz çeşitlerinde vejetasyon süresi kısa olduğu için, olgunlaşamayan sürgünlerin erken sonbahar donlarından zarar gördüğü de önemli bir gerçektir.
Geç sonbahara kadar gelişmesi devam eden genç ceviz ağaçlarının uç sürgünleri iyice olgunlaşmamış ise, sonbahar erken donlarında -9°C ile -12°C’ de zarar görür. Tomurcuklar kapalı olduğu dönemde -3°C’ ye, tam çiçeklenme döneminde -1 °C’ ye kadar dayanabilir.
Çiçek döneminde soğuktan zarar görme daha sık görülür. Genel olarak ceviz ağacı; -25°C’,+38°C’ ye kadar dayanıklılık gösterir. İç ceviz gelişimi döneminde hava sıcaklığının 38 °C’ ye kadar çıkması iç cevizde kararmalara, büzüşmelere neden olabilmektedir