KURBAN BAYRAMI ÖNCESİ DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

KURBAN BAYRAMI ÖNCESİ DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Yayınlama: 02.06.2025
A+
A-

KURBAN BAYRAMI ÖNCESİ DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER!

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerince düzenlenen denetimler sürerken İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam Canik kurban pazarı denetimini yerinde inceledi.

Kurbanlık seçimi ve kesimi konusunda vatandaşlarımızın sağlıklı ve güvenli bir bayram geçirmesi için önemli uyarılar geldi!

✅ Küpeli, sağlıklı ve belgeli hayvanları tercih edin.
✅ İl içi ve iller arası hayvan sevklerinde gerekli belgeleri mutlaka kontrol edin.
✅ Erkek, sağlıklı, gelişimini tamamlamış hayvanları kurban edin.

✅ Kurban kesimi sadece belirlenen kesim alanlarında yapılabilir; cadde, sokak, park gibi alanlarda kesim yasaktır.
✅ Kurban sonrası atıklar ve hastalıklı organlar uygun şekilde imha edilmelidir.

✅ “Tarım Cebimde” uygulamasıyla hayvanın aşı ve kimlik bilgilerini kolayca sorgulayabilirsiniz!

3 Adımda Küpe Sorgulama:
1️⃣ “Tarım Cebimde” uygulamasını indir
2️⃣ “Küpe Sorgulama” menüsüne gir
3️⃣ Hayvanın küpe numarasını yaz, sorgula!

İlimizde 18 geçici satış yeri ve 141 kurban kesim yeri belirlendi. Detaylar İl Tarım Müdürlüğü web sitesinde.

⚕️ Nöbetçi veteriner hekim bilgilerine de aynı siteden ulaşabilirsiniz.

KURBAN ALIRKEN ARANACAK HUSUSLAR

Hayvan varlığının devamı açısından öncelikle erkek hayvanlar kurban olarak tercih edilmeli, kurban edilecek hayvan; çok zayıf, gebe ya da yeni doğum yapmış hayvanlar olmamalıdır.

Kurbanlık hayvanların kılları düzgün ve parlak, bakışları ve dış görünümü canlı olmalı; yüksek ateş, salya ve göz akıntısı olmamalı, pis kokulu ishali ve burun akıntısı bulunmamalı, öksürük ve nefes darlığı yaşamamalı, çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olmamalı, şişlik ve ödemi olmamalı, cinsiyet organları ve memede kötü kokulu akıntısı bulunmamalıdır.

Büyükbaş ve küçükbaş hayvan hareketlerinin yoğun olduğu bu dönemde hayvan hastalıklarının yayılma riski de artmakta, artan risk nedeniyle gerek insan gerek hayvan sağlığı tehlikeye girmekte olup tüm bu olumsuzlukların önlenmesi amacı ile belirtilen tedbirlerin alınması çok önemlidir.

Kurbanlık olacak sığır ve mandalar iki yaşını (24 ayını), keçi ve koyun 1 yaşını bitirmiş olmalıdır. Ancak, koyunlarda 6 aylıktan sonrakilerin 1 yaşını dolduranlar kadar gelişmiş ve cüsseli olması yeterli kabul edilmiştir.

 

Ayrıca diş kontrolü ile yaş tespiti yapılabilmektedir. Sığır veya mandanın alt çenesinin önünde gelişimini tamamlamış iki kalıcı kesici dişin bulunması o hayvanın 2 yaşını doldurduğunun göstergesidir. Koyunların dış görünüşüne bakılarak, 6 aydan büyük ve anası veya erişkin bir koyun kadar görünmesi kurban edilebilmesi için yeterli sayılmaktadır.

KÜPE VE PASAPORTLARI İADE EDİN

Kesilen hayvanlara ait hastalıklı organlar, kesim sırasında oluşan atıklar, kist hidatik riskine karşı karaciğer ve akciğerler kesinlikle evcil ve yabani hayvanlara verilmemeli, hayvanların çıkaramayacağı derinlikte çukurlara gömülerek bertaraf edilmelidir. Normalden büyük, rengi farklı, kanı pıhtılaşmayan, kokulu, iltihaplı, su keseleri ve şişkinlikler bulunan etler

Veteriner Hekime muayene ettirilmelidir. Kesilen kurbanlık hayvanların kulak küpeleri ve hayvan pasaportları en yakın İl/ İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne teslim edilmelidir.

Sağlık için dikkat, çevre için özen, kurban ibadeti için doğru bilgi şart.

@takipçi
T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı
Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü
İbrahim Sağlam

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.