BİTKİ KORUMA ÜRÜNLERİNDE BİLİNÇLİ KULLANIM, SAĞLIKLI ÜRETİM

BİTKİ KORUMA ÜRÜNLERİNDE BİLİNÇLİ KULLANIM, SAĞLIKLI ÜRETİM
Yayınlama: 28.05.2025
A+
A-

BİTKİ KORUMA ÜRÜNLERİNDE BİLİNÇLİ KULLANIM, SAĞLIKLI ÜRETİM

Samsun’da Bitki Koruma Ürünlerinde Bilinçli Kullalım, Sağlıklı Üretim semeneri tertip edildi.

Bitki Koruma Ürünlerinde Bilinçli Kullanım, Sağlıklı Gelecek!

Samsun Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından, “Bitki Koruma Ürünlerinin Sürdürülebilir Kullanımı ve Kalıntının Önlenmesi” konulu bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Ziraat odaları, birlik temsilcileri, Şube ve ilçe müdürlükleri, bayi ve toptancı temsilcileri, üreticiler ile il ve ilçe personelinin katılım sağladığı toplantı, kurumlar arası iş birliğini güçlendirme ve üreticileri bilinçlendirme hedefiyle gerçekleştirildi.

Toplantıya;
Risk Değerlendirme Daire Başkanı Mehmet Ali Ünverdi,
Bakanlık Müşaviri Muharrem Selçuk,
Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Grup Çalışma Sorumlusu Sadık Ertuğrul,Ziraat Mühendisi Hüseyin Akyazı ve Konuşmacı olarak Bornova Zirai Mücadele Enstitüsü Uzmanı Hakan Örnek katıldı.

Toplantıda; bitki koruma ürünlerinin bilinçsiz veya yanlış kullanımının insan sağlığına, çevreye ve ihracata olan olumsuz etkilerine dikkat çekildi.

Bilinçli ve entegre mücadele yöntemlerinin önemi vurgulanarak sürdürülebilir üretimin temelinin, doğru tarım uygulamalarına dayandığı belirtildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2012 yılından bu yana uygulanan “Hasat Öncesi Kalıntı Denetim Programı” kapsamında, ürünlerin hasat edilmeden önce denetlenerek kalıntı risklerinin önüne geçildiği ifade edildi. Bu program sayesinde hem iç pazarda güvenilir gıda arzı sağlanmakta hem de ihracatta yaşanabilecek kalıntı kaynaklı sorunlar en aza indirilmektedir.

Samsun’da 2024 verileri:
493 numune incelendi (403 sebze, 90 meyve)
⏳ 16 üründe hasat geciktirme
36 ürün için idari para cezası

2025 hedefi: 431 numune (341 sebze, 90 meyve)
Üreticilere yönelik eğitim ve bilgilendirme çalışmaları artarak devam edecek.

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, sürdürülebilir tarım ve kalıntısız üretim hedefiyle üreticilere yönelik bilgilendirme ve denetim çalışmalarını kararlılıkla sürdürmeye devam edecek.
Bitkisel üretimde kullanılan pestisitlerin, doğru ve kontrollü kullanılmadığında insan sağlığına ve ihracata büyük riskler oluşturabileceği vurgulandı.
Bu kapsamda, 2012 yılından bu yana sürdürülen “Hasat Öncesi Kalıntı Denetim Programı” sayesinde gıdalarda kalıntı riski en aza indiriliyor.

✅ Güvenilir gıdaya erişim, bilinçli üreticilerle mümkün!

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.