BAFRA’NIN LEZZET HARİTASI ÇIKARILIYOR

BAFRA’NIN LEZZET HARİTASI ÇIKARILIYOR
Yayınlama: 07.05.2025
A+
A-

BAFRA’NIN LEZZET HARİTASI ÇIKARILIYOR

SAMSUN’UN Bafra İlçe Belediyesi, ilçenin tarihi ve kültürel hafızasını titiz çalışma ve akademik altyapı desteği ile gelecek kuşaklara aktaracak hamlelerine bir yenisini daha eklemeye hazırlanıyor

Geçtiğimiz yıllarda Bafra’nın demografik özelikleri ve yapısı başta olmak üzere idari yapısı ve gelişimi, ticari hayatı, sosyal ve kültürel gelişimi, tarihi ve doğal güzellikleri bilimsel verilerle ortaya konularak 118 konuşmacı, 18 oturum ve 102 tebliğ gerçekleştirilen Uluslararası Bafra Sempozyumu’nu 4 cilt halinde bildirim kitabını literatüre kıymetli bir eser olarak armağan eden Bafra Belediyesi şimdi de ilçenin geçmişten günümüze damak tadına hitap eden değerleri ortaya çıkaracak akademik projenin startını verdi.

BAFRA’NIN GASTRONOMİ ENVANTERİ ORTAYA ÇIKIYOR

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Turizm Fakültesi ve Bafra Belediyesi işbirliği ile yürütülecek proje kapsamında Bafra’nın çorbadan tatlıya gastronomi envanteri çıkarılacak.

 

Bafra’da bir ilk olması açısından da farklı bir öneme ve değere sahip proje ile birlikte Bafra’nın geleneksel yemekleri, yöresel ürünleri, tarifleri ve yemek kültürüne dair tüm unsurlar sistematik olarak kayıt altına alınacak. Akademik kadro ve öğrencilerin sahada yürüteceği çalışmalarla hem yazılı hem görsel materyaller derlenecek, bölgenin gastronomi değerleri belgelenmiş olacak.

 

KİTAP HALİNE GETİRİLECEK

118 mahalleyi kapsayan araştırma sonucunda elde edilen veriler ışığında ilçenin gastronomi envanteri çıkarılıp kitap haline getirilecek.

 

Çalışma ekibinde OMÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yetkin Bulut, OMÜ Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Zuhal Çilingir Ük, Araştırma Görevlileri  Dr. Mehmet Kızıleli, Dr. Gökhan Erşen, Gülsevdi Öztürk ve Gökhan Erşen yer alıyor.

Bu amaç doğrultusunda Ondokuz Mayıs Üniversitesi Şevket Aşcı Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yetkin Bulut ve ekibi ile bir araya gelen Bafra Belediye Başkanı Hamit Kılıç, gerçekleştirilen toplantının ardından konuyla ilgili olarak gerçekleştirdiği açıklamada;

 

“KENT HAFIZASINA YENİ BİR ARMAĞAN DAHA”

“Kadim Bafra’mızın geçmişten günümüze uzanan değerlerini, değerlilerini yarınlara taşıyacak akademik çalışmalarımıza bir yenisini ekleme arefesindeyiz.

 

Turizm Fakültemiz ve Belediyemiz işbirliği ile 118 Mahallemizi içeren derinlemesine bir araştırma neticesinde her lokmasında tarih, her ögesinde emek saklı Bafra mutfağınının envanterini ortaya çıkaracak. Bafra Sempozyumu’da olduğu gibi kitap haline getirerek ilçemiz tanıtımına gastronomi kulvarında da katkı sağlamış olacağız.

 

Bafra gastronomi alanında da köklü bir mirasa sahip. Pidemiz Gastronomi dünyasının önemli kaynaklarından biri olan Taste Atlas, Dünyanın En İyi Ekmekleri (Top Ten Breads) listesinde birinci sırada yer aldı.

 

“TÜRK MUTFAĞI DA YENİ BİR ESER KAZANMIŞ OLACAK”

Şöhreti ülke sınırlarını aşan meşhur pidemiz ile birlikte nokul, kaymaklı lokum gibi markalaşmış lezzetlere sahibiz. Bütün bunların yanında Kaypancak gibi unutulmaya yüz tutmuş lezzetleri de var Bafra’nın. Oluşturulan çalışma ekibimiz 118 mahallemizin tamamında inceleme ve araştırma gezileri düzenleyerek veri toplayacak. Soncucunda sadece Bafra değil Türk mutfağına kıymetli bir eser kazandırılacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

 

Projenin, ilerleyen süreçte kitaplaştırılması ve dijital ortama taşınarak daha geniş kitlelere ulaştırılması planlanıyor.

 

Hamit Kılıç başkanlığındaki Bafra Belediyesi daha önce de Ondokuz Mayıs Üniversitesi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Türkiye Yazarlar Birliği’nin işbirliğiyle Bafra’nın kültürel hafızasına katkı sağlayarak ilçenin unutulan veya fark edilmeyen değerlerinin gerçek hayat üzerinden esinlenerek yazıya aktarılmasına sağlamak için hayata geçirilen “Bir Bafra Hikâyesi” hikâye yarışmasında yer alan ve öznesi Bafra olan hikayeleri kitap haline getirmişti.

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.