CHP’den Bafra’ya Balık Hali ile Balık Lokantası Porjesi Teklifi
Cumhuriyet Halk Partisi Bafra ilçe Başkanlığı Bafra Belediye Meclis Üyesi Turgay Bayrak tarafından Bafra Belediye Meclisine iki önemli proje olan Balık Hali ile Balık Lokantası Porjesi Teklifini sundu.
Tarihi Kentler Birliği Avrupa Birliği Aday Üyesi olan Türkiye’nin de kurucusu olduğu, Avrupa Konseyi’nin Avrupa: Bir Ortak Miras kampanyasının 25. yılı kapsamında oluşturduğu Avrupa Tarihi Kentler Birliği’nde, Türkiye’nin de temsilini güçlü ve etkin bir şekilde sağlamak üzere, tarihi kentlerin bir araya getirilmesi ve bu kentler arasında kentsel, kültürel ve doğal mirasın bir Ortak Miras anlayışıyla korunması ve yaşatılması için Tarihi Kentler Birliği kurulmuştur.
Tarihi kentler birliğine 468 belediye üyedir. Bafra Belediyesi Tarihi Kentler Birliği’nin üyesidir. Tüm üye belediyeler gibi Bafra Belediyesi de nüfus sayısına göre tarihi kentler birliğine aidat ödemektedir.
Tarihi Kentler Birliği bütçesi tüzüğündeki amacına uygun projeler ve danışmanlık faaliyetleri için yine üye belediyelere harcanmaktadır. Belediyemizde Tarihi Kentler Birliği temsilcimiz belediye meclis üyemiz Turgay Bayrak’tır.
Üyesi olduğumuz ve aidat ödediğimiz Tarihi Kentler Birliği’ne amacına uygun proje sunmamız durumunda projenin kabul edilmesi durumunda uygulanması için gerekli maddi kaynak ve danışmanlık hizmetlerinin Tarihi Kentler Birliği’nce karşılanması sağlanabilir.
Bu amaç doğrultusunda ekte sunmuş olduğumuz projenin Tarihi Kentler Birliği’ne sunularak gerçekleştirilmesinin sağlanmasını talep ederim.
PROJENİN AMACI
M.Ö. 5000’lı yıllara kadar dayanan tarihiyle Bafra; Kalkolitik, Tunç, Hitit, Paflagon, Lidya, Pers, Helenistik, Fenikeliler, Roma, Bizans, Selçuklular ve Osmanlı Devletlerinin hâkimiyetinde kalmış bir şehirdir.
Köklü tarihi ile Anadolu’nun önemli merkezlerinden birisi olan Bafra bugün hala tarihi ve kültürel önemli bir mirasa sahiptir. Bafra’mızın sahip olduğu tarihi ve kültürel mirasın korunması önem arz etmektedir. Ancak gerekli korumanın sağlanabilmesi için öncelikle tarihi ve kültürel alanlar gün yüzüne çıkarılmalı, hem kamunun hem de halkın gündeminde tutulmalıdır.
Ayrıca yıllardır devam eden turizm çalışmaları ve şehrimizde kurulan On Dokuz Mayıs Üniversitesi’ne bağlı Turizm Fakültesi’nin de katkısı ile Bafra’mızda turizm atağı devam etmektedir.
Ancak şehrimize gelen yerli ya da yabancı gezginlerin Bafra’mızın tarihi ve kültürel alanlarını keşfetmesi, bu alanlara ulaşması ve bu eserler hakkında bilgi sahibi olmaları mümkün olmamaktadır.
Ayrıca şehir halkının da bahse konu tarihi ve kültürel eserler hakkında yeterli bilgiye sahip olduklarının kabulü de pek mümkün değildir.
Bu sebeplerle gerek şehir halkında gerekse de Bafra’mızı ziyarete gelen yerli ve yabancı gezginlere şehrimizin tarihi ve kültürel öneme sahip alanlarını ve eserleri tanıtmak için Bafra Belediyesi olarak çalışma yapılması elzemdir.
Projenin ilk amacı Bafra’daki tarihi alan ve eserlerin tespiti, bu eserler hakkında gerekli tarihsel ve bilimsel veriler toparlanarak her bir eser için gerekli açıklamaların ve bilgilerin hazırlanmasıdır. Sonrasında belirlenen eserler ilgili açıklamalar dört dile çevrilerek yabancı gezginlerin de faydalanabileceği bir içerik oluşturmak amaçlanmaktadır.
Bu amaçların gerçekleştirilmesi aşamasında teknolojik imkanları kullanılacak, video ve fotoğraflar hazırlanacak, drone çekimleri yapılacaktır. İçerikler hem internet sayfasında hem de bu amaçla oluşturulacak telefon uygulamasında halkın ve gezginlerin hizmetine sunulacaktır. Ayrıca 360 derece sanal tur uygulamaları yapılacaktır.
Ayrıca fiziki baskı halinde harita hazırlanacak, haritada kullanılacak karekodlar ile her tarihi ve kültürel eserin hem yol tarifi hem dört dilde tanıtımı yapılacak, hem de hazırlanan video ve görsellere bu karekod aracılığı ile ulaşılabilecektir.
PROJEDE YER ALACAK
ALANLAR VE ESERLER
İkiztepe Höyüğü ve Ören Yeri
Asarkale ve Kaya Mezarları
Çetinkaya Köprüsü
Şifa Hamamı
Büyük Cami (Cami-i Kebir)
Emir Mirza Bey Türbesi ve Rıza Bey Türbesi
Kuş Cenneti
Bafra Müzesi
Bafra Tütün Müzesi
Tayyar Paşa Camii
Batık Minare
Galeriç Ormanı (Subasar Orman)
Bafra Fener Burnu ve Deniz Feneri
Kapıkaya Paraşüt Tepesi
Kapıkaya Tepesi
Kız Kayası
Bafra Tepen Deliği
Alibey Çeşmesi
Balık Gölleri
Böğürtlen Höyüğü
Altınkaya Barajı
Derbent Barajı
Kolay Beldesi
Tespit edilen bu eserler öncelikle çalışma yapılacak tarihi ve kültürel alanlar ve eserler olup hazırlanacak internet sitesi ve telefon uygulamalarında sonrasında da uygun görülen başkaca eser ve alanlar da eklenebilecektir.
PROJENİN UYGULANMA
YÖNTEMİ
Projenin uygulanabilmesi için izlenmesi gereken aşamalar şu şekildedir:
1. Şehrimizdeki tarihi ve kültürel alanlar belirlenmelidir.
2. Tespit edilen alan ve eserlere ilişkin tarihsel ve kültürel yazılar oluşturulmalı, mümkünse eser ve alanlara ilişkin ilginç hikayeler yerel halktan derlenmeli, gezginlerin ilgisini çekecek şekilde hikayeleştirmeler yapılmalıdır.
3. Hazırlanan içerikler dört dile çevrilerek yabancı gezginlerin de içeriklerden faydalanabilmeleri sağlanmalıdır.
4. Tarihi ve kültürel alan ve eserlerin konum ve koordinatları belirlenmeli ve kullanılmak üzere kaydedilmelidir.
5. Her bir eser ve alan için 360 derece sanal tur hazırlanmalıdır.
6. İnternet sitesi ve telefon uygulaması oluşturulacak.
7. Oluşturulacak internet sitesi ve uygulamada yapılacak Kültürel yayınlar e-dergi ve e-kitap bölümü ile yayınlanabilecektir.
8. Oluşturulacak internet sitesi ve telefon uygulamasına yorum yapılabilecek bloklar oluşturulacak.
9. İllüstrasyon olarak çizilecek tarihi ve kültürel gezi haritası oluşturulacak.
10. Haritada QR kare kodlar kullanılacak ve kare kod okutulduğunda konum bilgisi ile tanıtım yazı ve videolarına ulaşılabilecek.
SONUÇ
Yapılacak bu çalışma ile gerek şehir halkının gerekse de yerli ve yabancı gezginlerin Bafra’mızda tarihi ve kültürel alanları keşfetmesi, kolayca ulaşarak bu alan ve eserlere ulaşması sağlanacak.
Ayrıca şehrin tarihsel hikayesi oluşturulacak ve Bafra’mızın tarihi ve kültürel önemi gün yüzüne çıkarılacaktır.
Bu sayede hem şehrimizin tanıtımına katkı sağlanacak hem de ilgili alan ve eserlerin gelecek nesillere de aktarılması sağlanacaktır.
Ayrıca yapılacak bu çalışmalar şehrimizin ekonomik gelişimine ve ana gelir kaynağı olan tarımsal üretiminin daha fazla tanıtılmasına katkı sağlayacaktır denildi.