Karadeniz’in Yükselen Şehri: Samsun’da Ekonomiye Yön Veren İl Ekonomi Toplantısı
Samsun, tarihî ve doğal güzellikleriyle Karadeniz’in dünyaya açılan kapısı konumunda olup, güçlü sanayi, tarım, ticaret ve turizm altyapısıyla dikkat çekiyor.
Şehrin ekonomik potansiyelini ortaya koymak ve geleceğine hep birlikte yön vermek amacıyla düzenlenen İl Ekonomi Toplantısı gerçekleşti.
Vali Orhan Tavlı’nın ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya; Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Fatma Aydın, Samsun Üniversitesi (SAMÜ) Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Melih Perçin, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Samsun Ticaret Borsası Başkanı Sinan Çakır, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Hacı Eyüp Güler, ilçe kaymakamları, belediye başkanları, iş dünyası temsilcileri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin yanı sıra Bafra Belediye Başkanı Hamit Kılıç, Bafra Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Serdal Sefa Kocabaş, Bafra TSO Yönetim Kurulu Üyesi Niyazi Kesim ve Bafra Genç İş Adamları Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Uyar katılım sağladı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Tavlı, Samsun’un Türkiye Yüzyılı’ndaki önemine dikkat çekti. Vali Tavlı, “Samsun’umuz Karadeniz’in parlayan yıldızı olarak, eğitimden sağlığa, tarımdan turizme her alanda gelişime açık bir şehir olarak öne çıkmaktadır,” diyerek şu detaylara vurgu yaptı:
Altyapı Yatırımları: 2024 yılında başlayan ve toplam değeri 14 milyar TL olan Yeşilkent Kavşağı, Samsun Şehir Hastanesi yolu ve diğer ulaşım projelerinin yanı sıra, tarım ve turizmi destekleyecek sulama ve drenaj projelerine 46 milyar TL yatırım yapılması planlanıyor.
Tarımda Modernizasyon: Bafra, Çarşamba ve Vezirköprü ovalarında modern tarım teknikleriyle verimli üretim hedefleniyor. Bafra Sera OSB, tarımsal sanayi ve teknolojiyle desteklenerek ihracat potansiyelini artıracak.
Sanayi ve OSB’ler: Samsun’da mevcut 10 Organize Sanayi Bölgesi’nin (OSB) sayısı yeni projelerle 14’e çıkarılıyor. Savunma sanayisinde de yatırımlarla Samsun’un ulusal ve uluslararası pazarda güçlenmesi hedefleniyor.
Eğitim ve Turizm: Samsun, 2024 yılında başlayan Türkiye Kültür Yolu Festivali’yle kültürel turizmde önemli bir ivme yakaladı. Ayrıca, eğitim alanında yapılan yatırımlarla modern eğitim altyapısı oluşturuluyor.
Lojistik Merkezi: Samsun Lojistik Merkezi, demiryolu bağlantılarıyla limanlar arasında etkin bir ticaret ağı sunarak bölge ekonomisinin dinamiklerini güçlendiriyor.
Samsun’un Geleceği İçin Stratejik Hedefler
Vali Tavlı, “Samsun, tarım, sanayi, eğitim, turizm ve lojistik merkez olarak çok yönlü kalkınma hedefiyle ilerliyor. Hep birlikte çalışarak şehrimizi daha müreffeh bir yer haline getireceğiz,” dedi.