Bafra Ovasında 10. Çeltik Hasatı Şenliği Günü

Bafra Ovasında 10. Çeltik Hasatı Şenliği Günü
Yayınlama: 24.09.2024
A+
A-

Bafra Ovasında 10. Çeltik Hasatı Şenliği Günü

 

Bafra Ovasında 152 bin dekar alanda üretimi yapılan Çeltik hasatı ilçeye 10 kilometre mesafede bulunan Emenni mahallesinde her sene olduğu gibi bu yılda 10. Çeltik Hasat etkinliği şenlik havasında gerçekleştirildi.

Bafra ilçe Kaymakamlığı, Bafra Ziraat Odası Başkanlığı ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünün ortaklaşa düzenlediği Bafra Ovasında Çektik hasadı bu yıl 10. tertip edilen Hasat etkinliği şenlikle başladı.

2 bin 580 Çeltik Üreticinin 152 Bin Dekar alanda Çeltik Üretimi yaptığı Bafra Ovasın’ daki etkinlik yarışmalar ve gösteriler ile eğlenceli anlara sahne olurken bu sene Bafra Ovasında 165 bin ton rekolte bekleniyor

 

Emenni Mahallesi’ndeki gerçekleşen 10. Çeltik Hasat etkinliği Ondokuzmayıs İlçe Kaymakamı İbrahim Civelek, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çevre Şehir ve Kültür Başkanı Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, 26. 27. ve 28. dönem AK Parti Samsun Milletvekili Av. Orhan Kırcalı, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Samsun Millet Vekili Murat Çan, Saadet Partisi Milletvekili Mehmet Karaman, Jandarma ilçe Komutanı Binbaşı Gürcan Özdilek, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Samsun Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Dr. Ali Korkmaz, Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, Bafra Sebze Üreticileri Birliği Başkanı Adem Aşçı, Siyasi Parti Temsilcileri Başkanları, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Lale Baykal, Bafra İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Güreş,Bafra Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sefa Serdal Kocabaş, Oda Başkanları, Sivil Toplum Kuruluşları,Daire Amirler Müdürleri,İl – İlçe Müdürlüğü personeli ve çok sayıda çiftçi katıldı.

Edirne’den sonra Ülke genelinde Çeltik ekiminde ikinci sırada yer alan Bafra Ovasında Çeltik Üreticileri Çeltik Hasatına start verirken, bu serüvenin hikayenin sonu ise ” Sarı Altın Beyaza” dönüyor.

 

Dünya’da yaşayan insanların yarıdan fazlasının ana besini olan pirinç ülkemizde de beslenme açısından önemli bir yere sahiptir. Nüfusun hızla arttığı dünyada, en hayatî konulardan biri günümüz ve gelecek nesillerin gıda ihtiyacının nasıl karşılanacağı konusudur.

Dünya nüfusunun yarısından fazlası için beslenmede büyük bir önem taşımakta ve dünyada en çok tüketilen tahıllardan biridir. Ülkemizin bütün bölgelerinde yetiştirilmekte olan çeltik, en fazla ekiliş alanı ve üretim miktarı bakımından Marmara ve Karadeniz Bölgelerindedir.

 

Bileşiminde az protein bulundurmasına karşın beslenme için gerekli amino asitlerce zengin olması nedeniyle çeltik, insan beslenmesinde buğdaydan sonra en çok kullanılan tahıl ürünüdür. Aynı zamanda dünyadaki insanların yaklaşık yarıdan fazlasının da ana besin kaynağı ve erimiş oksijeni kullanarak su içerisinde gelişen ve çimlenebilen tek tahıl cinsidir.

Bakanlığımızca başlatılan Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında İlimizde 2023 yılında yürütülen Çeltik Tarımında Yeni Üretim Tekniklerinin Yaygınlaştırılması Projesi ile 630 dekar alanda ekilmek üzere Bafra ovasında yer alan Bafra ve 19 Mayıs ilçelerinde 12.600 kg çeltik tohumu dağıtımı gerçekleştirilmiştir.

Proje kapsamında Damla, Yağmurlama ve tava usulü sulama ile yapılan ekilişler gerçekleştirilmiştir.

Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğümüzce 2024 yılında yürütülen Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında uygulanmakta olan Çeltik Tarımında Yeni Üretim Tekniklerinin Geliştirme Projesi ile su kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasını sağlayan basınçlı sulama sistemleri ile (damla, yağmurlama ) çeltik tarımı yapılan alanları artırmak üreticileri teşvik etmek amacıyla; İlimiz Bafra ve 19 Mayıs ilçelerinde uygulanmak üzere; %65,88 Bakanlık Katkısı 168.000 TL, %34,12 çiftçi katkısı 87.000 TL üretici katkı payı olacak biçimde 250 dekar alanda ekilmek üzere 5000 kg çeltik tohumu dağıtımı yapılmıştır.

Ana ürün çeltik sonrası ikinci ürün olarak 250 dekar alanda uygulanmak üzere 625.000 adet kışlık sebze fidesi (brokoli) verilerek yeni üretim tekniklerinin yaygınlaştırılması sağlamak ve basınçlı sulama sistemleriyle çeltik tarımı yapacak olan üreticileri teşvik etmek amaçlanmıştır.

Çeltik Tarımında Yeni Üretim Tekniklerinin yaygınlaştırılması Projesi kapsamında, üretimin 11/06/1936 tarih ve 3039 sayılı Çeltik Ekim Kanununa göre yapılması esastır.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.