Her geçen gün teknolojinin ve bu teknolojilere erişebilirliğin artmasına paralel olarak bilişim sistemlerine yönelik işlenen suçlar da artmaktadır.
Siber suç, bir bilişim sisteminin güvenliğinin ve/veya buna bağlı verileri ve/veya kullanıcısı hedef alan ve bilişim sistemi kullanılarak işlenen suçtur, bir nev’i internet ve bilgisayara özgü suçlar olarak da nitelendirilebilir.
Siber suçlara karşı korunmak için;
Yazılım ve işletim sistemini güncel tutmak,
Güçlü parolalar kullanmak,
Spam e-postalardaki ekleri asla açmamak,
Güvenilmeyen e-postalardaki web sitelerindeki bağlantıyı tıklamamak,
Kendisi kamu görevlisi olarak tanıtan (sigortacı, bankacı, polis, asker…) kişilerle güvenli olmadığı sürece kişisel bilgilerimizi vermemek,
Banka hesap özetlerini düzenli incelemek gibi tedbirler alınmalıdır.
2023 yılı içerisinde Bilişim ve Banka Sistemleri aracılığıyla İl Emniyet Müdürlüğümüz sorumluluk alanında toplamda,
201 adet suç meydana gelmiş olup, bunlardan 99’u Nitelikli Dolandırıcılık, 26’sı Banka veya Kredi Kartlarının Kötüye Kullanılması, 1’i Bilişim ve Banka Sistemleri Aracılığıyla Hırsızlık, 24’ü Bilişim Sistemlerine Yönelik Suçlar, 1’i Bilişim Sistemlerini Kullanarak Haberleşmenin engellenmesi, 50’si Bilişim Sistemlerini Kullanarak Özel Hayata ve Hayatın Gizli Alanına Karşı İşlenen Suçlardır.
Bu kapsamda; Samsun Valiliği İl Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü olarak İnternet ve Bilişim Yoluyla Dolandırıcılık konularını içeren olaylar ile ilgili kanunların verdiği yetki çerçevesinde suç ve suçlularla mücadele amacıyla internet ortamında 7/24 esasına göre sanal devriye faaliyeti yürütülmekte olup tespit edilen failler hakkında gerekli adli işlemler yapılmaktadır.
Siber Suçların gerçekleşmeden önlenmesi, maddi ve manevi zararın en aza indirgenmesi, farkındalık ve bilinçlendirme amaçlı çeşitli faaliyetler yapılması, hedefe uygun içerikler üretilmesi, sosyal farkındalığın yaratılması ve eğitimler düzenlenmesi amacı ile “SİBERAY PROGRAMI” oluşturularak faaliyetlere başlanılmıştır.
SİBERAY Projesi kapsamında tüm kurum ve kuruluşlarda gerçekleştirilen çevrimiçi ve yüz yüze seminer faaliyetleri, fuar vs. gibi alanlarda açılan stantlar, internet üzerinden gerçekleştirilen dolandırıcılıkları önlemek amacıyla halkın yoğun olduğu yerlerde afiş, broşür çalışması ve bilgilendirme faaliyetleri (spor müsabakaları vs. gibi) , basın yoluyla bilgilendirme (radyo, televizyon programları vs.) – yapılmıştır.
Yine Çocuk Şube Müdürlüğümüzce hazırlanan, ortaokul-lise öğrencileri ve öğretmenlerine yönelik eğitim faaliyetlerini kapsayan “SOSYAL MEDYANIN GÜCÜ; BİLİNÇLİ GENÇLER PROJESİ” projesi, 19.12.2019 tarihinde onaylanarak hayata geçirilmiştir. Projesinin amacı; Çocukların daha bilinçli ve güvenli bir şekilde teknoloji kullanmalarını sağlayarak bilişim teknolojilerinden kaynaklanan tehlikelere karşı farkındalık oluşturulması, internet kaynaklı suça sürüklenen veya mağdur olan çocukların azalması, okullarda bu tür sorunlara müdahale edebilecek ve kuruma bildirimde bulunabilecek öğretmenlerin eğitilmesidir. İlimizde bulunan ortaokul, liselerde öğrenim gören toplam 12.447 öğrenci ve 419 öğretmene yönelik eğitim verilmiş olup yeni eğitim-öğretim döneminde de faaliyetlerimiz devam edecektir.
Samsun Valiliği İl Emniyet Müdürlüğü olarak her daim siz değerli vatandaşlarımızın yanınızda olduğumuzu belirterek, özellikle bilişim sistemi kullanılarak (internet ve bilgisayar) mağdur edilmeniz halinde en yakın kolluk birimimize ya da Savcılık Makamına müracaat ederek ya da 112 İhbar Hattını arayarak şikâyette bulunmanız halinde mağduriyetinizin giderilmesine yönelik gerekli adli ve idari işlemler başlatılacaktır.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.