Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nce 2018 yılında tescillenen yerli ve milli çeşitlerimizden yüksek verimli İlkadım Yem Bitkisi Projesi ile; İlimiz hayvan beslemesindeki yem ihtiyacı eksiğine katkı sağlanması ve yüksek verimli yem bitkisi yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması hedeflemektedir. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürümüz İbrahim SAĞLAM:
“Bakanlığımız bütçe desteği ile 2022 Yılı için Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nden temin edilen İlkadım yem bitkisi tohumu kullanılarak, demonstrasyon alanları için gübre uygulaması gerçekleştirilmiştir. Bu proje ile 19 Mayıs İlçemizde hayvancılık faaliyetlerinin yoğun olduğu merkezlere yakın Yörükler, Çandır, Tepeköy ve Çetirlipınar Mahalleleri’nde ikamet eden 4 çiftçimize 5’er dekar alanda yem bitkisi ekilişi yaptırılmıştır. Kurulan demonstrasyon alanları sonucunda bölgemizde diğer çiftçilerimizin de İlkadım yem bitkisi ekimi yapmaları amaçlanmaktadır.” dedi.
Ondokuzmayıs İlçe Kaymakamı İbrahim Civelek, İlçe Başkanı Osman Topaloğlu, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürümüz İbrahim Sağlam, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Kibar Ak, 19 Mayıs Ziraat Odası Başkanı Bayram Konuş, ev sahibi ve üretici Mustafa Tayhan, şube müdürleri, teknik personel ve üreticilerimizin katıldığı programda konuşan İl Müdürümüz SAĞLAM: “Yem bitkileri, hayvan beslemede, toprağın korunmasında, verimliliğinin artırılmasında, ekim nöbetinde (değişimli ekim) ve yeşil gübre olarak çok önemli bir yer tutmaktadır
İlimizde 362 bin adet büyükbaş, 261 bin adet küçükbaş hayvan mevcudu bulunmaktadır. Mevcut hayvanların kaba yem ihtiyacını karşılamaya yönelik yürütülen çalışmalar kapsamında 2022 yılı verilerine göre; 682 bin dekar yem bitkisi ekiliş alanı ve 162 bin dekar mera alanının yanı sıra, otlatmaya izin verilen ormanlık ve fındıklık alanlarımız bulunmaktadır. Yıllık kaba yem üretimimiz 1 milyon tonun üzerinde olup, yaklaşık 250 bin ton kaba yem açığımız bulunmaktadır.
Son verilere göre 248.548 dekar alanda 1.075.975 ton silajlık mısır üretimi sağlanmakta olan İlimiz, Ülkemizdeki % 3,77 pay ile 8. sıradadır. Fiğ üretiminde ise 267 bin dekar alanda 411 bin ton ile Türkiye’de % 16 pay ile 1. sırada yer almakta ve Yem Bezelyesinde 21.615 dekar alanda 42 bin ton üretim ve % 8,91’lik pay ile 2.sırada yer almaktadır. İtalyan Çiminde ise İlimizde 4.493 dekar alanda 11 bin ton üretim sağlanmıştır.
Daha önce de belirttiğimiz gibi kaba yem açığının karşılanabilmesinin, yem bitkileri ekim alanlarının artırılmasıyla mümkün olabileceği değerlendirilmektedir. Bu kapsamda 2022 yılı yem bitkileri desteklemeleriyle İlimizde 9.035 üreticiye 230.780 dekar alanda yapılacak ekiliş için 16.545.907,25 TL Yem Bitkileri destekleme ödemesi gerçekleştirilmiştir.
Yine DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı üzerinden 2.460.000 TL bütçeli ‘Silajı Paketle Asla Ziyan Etme’ ve ‘Silaj Yaparsan Bol Süt İçersin’ projeleri kapsamında 2021 yılında İlimizde 3 adet silaj paketleme makinesi alımı yapılmıştır. Tarım ve Orman Bakanlığımız ve DOKAP ile birlikte yürütülen projelerle toplam 15.500 dekar alanda 73,5 ton yem bitkisinin ekimi sağlanmış ve 9 ilçemizin 148 mahalle meralarına hayvanların içme suyu ihtiyaçlarını karşılamak üzere toplam 603 adet sıvat yerleştirilmiştir.
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığımız ile 2022 yılı ilkbahar döneminde uygulamaya koyduğumuz ‘Yem Bitkileri Ekiliş Alanlarını Artırma Projesi’ sayesinde; toplam 133 ton yem bitkisi tohumluğu ile 33.700 dekar alanda yem bitkisi ekilişi ve 113 bin ton üretim sağlanmıştır. Ayrıca 1.200 paket silajlık mısır tohumu 13 ilçede toprakla buluşturularak, 6.000 dekar alandan 33 bin ton verim alınması hedeflenmektedir.
‘Yem Bitkileri Yetiştiriciliğinin Geliştirilerek Yaygınlaştırılması Projesi’nin üreticilerimize hayırlı ve üretim sezonumuzun bereketli olmasını temenni ederim.“ şeklinde konuştu.